Eszközvásárlási lehetőség


Ezüst tömb készítés

Az Európai Központi Bank EKB kormányzótanácsának csütörtöki monetáris politikai döntéshozó ülését követő sajtótájékoztatón a bank elnöke elmondta: az euróövezeti növekedést veszélyeztető kockázatok továbbra is kiegyensúlyozottnak tekinthetők, bár a protekcionista törekvésekkel és a feltörekvő térségekben jelentkező sérülékenységekkel párhuzamosan az utóbbi időkben éleződött a pénzpiacok eszközvásárlási lehetőség. Mario Draghi az előző ülést követően is a protekcionizmust és a piaci volatilitást nevezte meg a legfőbb növekedési kockázatnak.

A jegybankelnök elmondása szerint a legfrissebb makrogazdasági mutatók is megerősíttették a monetáris eszközvásárlási lehetőség döntéshozókat abbéli meggyőződésükben, hogy az euróövezeti gazdasági növekedés — bár valamivel lassúbb ütemben, de — széles alapokra támaszkodva folytatódik a jegybanki célt közelítő inflációs ráta mellett.

Mivel további módosításokra van szükség, az említett határozatot a jogi egyértelműség érdekében át kell dolgozni. A PSPP a harmadik fedezettkötvény-vásárlási program, az eszközfedezetűértékpapír-vásárlási program és a vállalati szektort érintő vásárlási program mellett az Európai Központi Bank EKB kibővített eszközvásárlási programjának részét képezi. Eszközvásárlási lehetőség, a Kormányzótanács úgy döntött, hogy A Kormányzótanács megerősítette arra irányuló szándékát, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőkefizetésnek teljes mértékben újra befektetésre kell kerülnie hosszabb időszakon keresztül azon időpont után, amikor a Kormányzótanács megkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, illetve ameddig szükséges annak érdekében, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika. A Kormányzótanács elhatározta továbbá, hogy az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró eszközvásárlási lehetőség származó tőkefizetést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azon időpont után, amikor a Kormányzótanács megkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, illetve ameddig szükséges annak érdekében, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Az EKB a tavalyi 1,5 százalékos infláció után az idén és jövőre, valamint ban is 1,7 százalékos inflációt vár.

Az EKB célja 2,0 százalék alatti, azt megközelítő infláció kialakítása az euróövezetben, ami teljesülni látszik.

stratégia a turbó opciókhoz

Mario Draghi a tájékoztatón kijelentette: meggyőződésünk, hogy a gazdasági növekedés stabilitása lehetővé teszi a célhoz közelítő inflációval párhuzamosan az eszközvásárlási program kivezetését.

Az előző, júniusi kamatdöntő ülést követő tájékoztatójában a jegybankelnök még a csökkentett összegű eszközvásárlási program év végéig történő fenntartására helyezte a hangsúlyt.

a legjobb bitcoin árfolyam

Nem változtattak a kamaton Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön a piaci várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Az EKB döntést követően kiadott közleménye hangsúlyozta: a kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább nyaráig jelenlegi szintjükön maradnak, mindenesetre addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

Le kell állítani az eszközvásárlásokat — nagy bajba kerülhet az Európai Központi Bank Elemzések Elfogyhatnak ugyanis a megvásárolható német államkötvények, miközben a periférikus országok kötvényeiből a politikailag érzékeny tőkekulcsok miatt nem vehet többet az EKB. Megfelelő eszközvásárlási lehetőség jegybanki védőháló nélkül pedig sokkal nagyobbak lehetnek a károk egy esetleges gazdasági sokk esetén, úgymint a kötvénypiaci és tőzsdei negatív hatások is. Még rendben folynak a vásárlások A havi nettó 20 milliárd eurós eszközvásárlási program keretében az Európai Központi Bank EKB évente milliárd eurót zúdít rá az eurózónára. A kötvényvásárlások hatására pedig egy év alatt 2 százalékponttal 40 százalék közelébe növekszik az EKB GDP arányos mérlegfőösszege.

Az EKB közleményében bejelentette: a kormányzótanács szeptember végéig a jelenlegi 30 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást. Októbertől pedig a nettó eszközvásárlás havi ütemét az idei év végéig 15 milliárd euróra csökkentik és amennyiben a eszközvásárlási lehetőség adatok megerősítik a középtávú inflációs várakozást, a nettó eszközvásárlást megszüntetik.

a legjobb weboldalak a kereskedéshez

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!